onsdag, januari 03, 2007

Den stora enkäten om bloggande

Den enkät som nu cirkulerar i bloggvärlden, och som sammanställts av författaren och blogg-mogulen Sigge Eklund, har nu även bollats över hit från Pash.

ENKÄT OM BLOGGVÄRLDEN 2006 - 24 frågor och svar

1. Hur länge har du bloggat?

Sedan 27:e november 2005.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut, en månad innan du själv började blogga?

Jag hade inte kollat in bloggosfären så mycket innan jag själv satte igång. Kom in i bloggosfären via Hockeyfrossa, en fantastiskt rolig sida om hockeyfrillor. Hockeyfrossas skapare, Mikebike, länkade sedan till en blogg som han startat. Liksom Hockeyfrossa gillade jag även denna sida skarpt. Överhuvudtaget var det intressant att hitta intressant läsning av det mer vardagliga, personliga slaget på nätet. Bloggfrossa väckte också mitt intresse för att själv blogga om vardagliga saker.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?

Bloggfrossa. Se fråga 2.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?

Blandade känslor. Tycker att jag blandade högt och lågt. En del bra iakttagelser, en del skamlös reklam och en del vilda blandningar av ämnen i samma inlägg. Rutinen har gjort att jag nu mer vet vad jag vill och vad jag inte vill blogga om, och hur jag vill göra det. Men något som gäller både då och nu är att jag har olika ambitionsnivå och grad av seriositet på de separata inläggen. Det är det som är själva grejen, att denna blogg kan bestå av allt möjligt - högt och lågt, allvar och skämt.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?

Det är ett 40-tal som jag tittar in på åtminstone en gång varje 2-eller 3-veckorsperiod. Av dem är det kanske runt 15 stycken som jag besöker minst en gång i veckan. Sedan snedsurfar man sig ju in slumpmässigt på några andra också utöver dessa.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?

Nästan alla är dagboksbloggar eller andra sorters personliga bloggar (min blogg skulle jag t.ex. vilja kalla för en personlig blogg, men inte dagboksblogg). De främsta undantagen är bajenbloggarna Grönvita sidan upp, Hammarbyhöjden och Bajen Panikbloggeri1.

7. Nämn bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.

Svårt. Jag ser likheter med mig hos de flesta, nej faktiskt alla, som ligger bakom de bloggar som jag läser (om detta sedan stämmer är en annan sak). Att gilla en blogg tror jag handlar om att kunna identifiera sig med någons tankar. Sedan kan personen bakom bloggen leva ett helt annat sorts liv än en själv och ha andra erfarenheter, intressen etc. Men för den sakens skull behöver inte bloggaren bakom dessa attribut i grunden vara olik en själv. Det finns dock, åtminstone ytligt sett, en hel del olikheter mellan mig och t.ex. Londongirl, Couch-kitten, Virvla och Shadow.

8. Nämn bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.

Ungefär lika svårt det. Det finns ingen som jag tycker är väldigt lik mig. Men det finns kanske, jämfört med andra bloggare jag följer, relativt många likheter mellan mig och t.ex. Pash, Kristian Lagerfeldt, El Pedro och Andreas.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?

Jodå, det är idel uppskattning från den lilla skaran som jag kallar "mina närmaste". Vissa av dem slarvar dock med läsandet, har jag märkt. En sak som jag inte riktigt förstår är annars kompisar som inte alls är intresserade av att läsa min blogg. Detta är inte ett utslag av självgodhet. Jag förstår bara inte hur man inte kan vara intresserad av en blogg som tillhör en kompis, oavsett hur bra eller dålig den är. Jag skulle vara jätteintresserad att läsa om någon kompis började blogga. Men så är jag väldigt nyfiken av mig också.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

Vet inte säkert, men jag har inte hört något annat. Jag har svårt att tro att någon skulle tycka att jag inte är mig själv i min blogg.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Jo, jag vet ungefär hur mycket jag vill avslöja om mig själv. Men visst har jag funderat på att vara mindre hemlig.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.

Jag bloggar inte om sånt som känns för privat, t.ex. bråk inom familjen, sexlivet, personlig information som adresser och dylikt. Det känns helt enkelt för privat. Om jag skriver om andra i min närhet kollar jag också med dem om det känns okej att jag bloggar om dem, i de fall där det känns nödvändigt. Hade inte familj och vänner följt bloggen hade jag skrivit mer utlämnande, förutsatt att jag även då haft en anonym identitet på bloggen.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?

En stor anledning till att blogga är att få bekräftelse. Om ingen skulle läsa eller kommentera på länge skulle nog min blogg sakta tyna bort. Men bloggandet handlar inte bara om bekräftelse. För mig handlar det även om att skapa, fantisera, dokumentera och skriva - för dess egen skull, inte bara som medel för att få bekräftelse.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?

Det beror ju på hur personlig bloggen är. Och hur ärlig och heltäckande den är. Vissa skriver väldigt självutlämnande. Andra väljer mest ut positiva eller fördelaktiga saker om sig själva. Andra skriver mest om ett eller flera ämnen snarare än om sig själva. Men i vissa fall tror jag att man kan lära känna en bloggare genom hans eller hennes blogg, även om det mer är än ämnesblogg än en dagboksblogg. Om man är ärlig och personlig i de åsikter och intressen som man torgför kan personligheten lysa igenom mellan raderna.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?

Jag har träffat Pash en kort stund, och jag kan bara säga det samma: Trevlig blogg och trevlig bloggare. Jag har även träffat Andreas, Emma och Mikael, och nog var de som jag hade väntat mig, även om foton kan ljuga lite grann. Bra personer allihop. Men jag trodde att Andreas skulle vara en lite bättre badmintonmotståndare, he he...

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?

Jag ser inga större faror. Men precis som med alla kommunikationsmedel kan man komma i kontakt med personer som kan skada en. Att göra någonting för mycket är heller aldrig bra, om man gör det på bekostnad av annat som man borde göra i stället.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?

Nej, inte vad jag kan komma på. Jag har så snälla läsare. Konstruktiv kritik tar jag heller inte illa vid mig av. Sedan kan man förstås bli irriterad på någon som man tycker har galna åsikter, men det är en annan sak.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?

Ja, jag skrev i en kommentar på en blogg att en annan, känd stor-bloggare var ful (rent utseendemässigt). Jag trodde aldrig att denna person skulle läsa detta. Det visade sig att han ändå gjorde det och blev sårad. Då fick jag skämmas och be om ursäkt. Annars är det inte mycket jag kan komma på att jag ångrar. Man får mera tid att tänka efter när man bloggar, jämfört med att t.ex. prata.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?

Att jag ibland känner mig stressad att skriva saker. Inte så mycket för att folk inte överlever utan mina inlägg som för att jag själv vill ha en levande, uppdaterad blogg med inlägg som publiceras innan de blir allt för inaktuella.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?

Jo, det tror jag. Jag tror att jag alltid kommer att ha ett behov av att skriva, dokumentera och att få respons på detta. Formen förändras nog inte så mycket, men innehållet kan förändras mycket, beroende på vad som händer i mitt liv.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?

Här får jag lov att citera Pash: "Till viss del så är det nog lite klubben för inbördes beundran, men samtidigt så ser jag hur fler och fler bloggare tar steget över till att bli författare och skribenter i andra forum. Det utvecklas en ny skrivande generation."

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?

Att jag som bussförare håller igång skrivandet känns värdefullt. Det är inte ofta jag orkar skriva en riktigt ambitiös text, men även kortare snuttar känns bra att publicera. Skriftspråket är på många sätt ett annat sorts språk än talspråket och det känns bra att hålla i gång det lite grann. Om andra tycker att det jag skriver är roligt, tänkvärt eller på annat sätt intressant är det förstås extra roligt. Som jag tidigare nämnnt är även den dokumentära aspekten intressant.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?

Jag har till viss del lärt känna en massa människor. Jsg har informerats, underhållits, inspirerats och engagerats.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten

Couch-kitten, Nyaga, Sir Realistic, El Pedro, Sug-Stefan.

14 kommentarer:

Anonym sa...

ajaj, jag hade tänkt undvika denna pryl men vågar ju inte neka en hammarbyare så jag kör i vind.

londongirl sa...

Vad kul det var att läsa det här....har också fått den från annat håll. Ska försöka få till ett svar jag med.

couch-kitten sa...

Yepps, nu har jag svarat på frågorna! :)

Cliff Hanger sa...

El Pedro - Hahaha...nej, "akta er för Bajen", som det heter. :-)

Londongirl - Trevligt att du tyckte att det var kul att läsa. Själv kan jag tycka att det blev en aning för pretentiöst. Det tog väldigt lång tid att skriva också, så mot slutet var jag inte så spirituell.

CK - Det gick fort, bra jobbat!

malin sa...

Helt klart intressant läsning. Och lite pretentiös måste man få vara på sin blogg.

Och en helt annan sak, är du skyldig? ;)
http://www.tjuvlyssnat.se/2007/01/busiga_busschau.html

Pash sa...

Duktig pojk! Och tack själv.. Nu undrar jag bara: Vem var den fula "storbloggaren"? ;)

Stefan sa...

done nu....phew!

Anonym sa...

klar.

damn, det var svettigt......

Cliff Hanger sa...

Malin - Tack. :-)

Den där tjuvlyssnade historien var rolig. Jag skulle inte säga sånt så högt så att passagerarna hörde, men jag kan verkligen identifiera mig med hur de tänker. :-)

Pash - Spanks. Om jag nu skulle skriva vem jag snackade skit om, skulle det vara som att göra samma misstag igen. Men jag kan maila dig.

Stefan och El Pedro - Phew indeed. Det tog mig ohemult lång tid att skriva den här enkäten.

Shadow sa...

Kul att vara uppskattad, trots att vi är olika. Vi kanske är mer lika än du tror...
Du är också uppskattad, liksom flera andra som du också nämner här.

Cliff Hanger sa...

Shadow - Tack. :-) Ja, under attributen är vi kanske lika varandra.

Sir Realistic sa...

CH - Sorry men jag har inte ro eller fokusering nog att svara på dessa eller liknande frågor och enkäter. Det tar för lång tid och ger mig för lite. Kanske mina svar skulle ge andra något men det kan jag inte dessvärre inte ta någon hänsyn till just nu.
Kort och gott;
Jag började för att jag kände för det.
Jag bloggar för att jag känner för det.
Jag slutar när jag känner för det.

Inte menat att dissa eller på något vis spela "King Arne", det bara är så.

sofia sa...

Att du vågar gå tillbaka och läsa gamla inlägg!! Det är banne mig modigt och starkt. Jag skäms bara jag över huvud taget tänker på mina första månader som bloggare ... :)

Cliff Hanger sa...

S R - Det är lugna puckar. Jag förstår dig mycket väl eftersom jag vet hur länge jag satt med denna enkät.

Sofia - Välkommen tillbaka. :-) Tack, visst kräver det lite mod. Vissa av de första inläggen är inte särskilt lyckade. Men några av de första tycker jag faktiskt är helt okej.